خرید اسباب بازی برای بچهها به فاکتورهای بسیار زیادی بستگی دارد. قیمت اسباب بازی، کیفیت آن، نوع اسباب بازی، سن کودک و پسرانه یا دخترانه بودن از مهمترین فاکتورهای انتخاب و خرید هستند. ما در این مقاله ضمن بررسی این فاکتورها، باید و نبایدهای آن را بررسی میکنیم.
مهمترین فاکتوری که باید در خرید یک اسباب بازی ماندگار برای کودک خود در نظر بگیرید، کیفیت اسباب بازی است. اگر قرار است که کودک مدت زمان طولانی از اسباب بازی استفاده کند، کیفیت فارغ از قیمت باید اساسیترین معیار انتخاب شما باشد.
اما در مورد اسباب بازی های ارزان قیمت هم کیفیت فاکتور بسیار مهمی است. بنابراین در هنگام خرید این اسباب بازیها نیز به شناخته شده بودن برند دقت کنید.
کودکان به ویژه در سنین ۲ تا ۱۰ سال همیشه به دنبال اسباب بازی های جدید هستند و ممکن است هر بار که بیرون میروید، از شما درخواست خرید یک اسباب بازی تازه را داشته باشند. بهترین راه در برابر این درخواست کودک، مقاومت منطقی با توضیح دادن شرایط است.
اما گاهی لجبازی و یا حتی تصمیم شما برای خوشحال کردن کودک یا جایزه دادن به او باعث میشود که شما در موقعیت خرید اسباب بازی قرار بگیرید. در چنین شرایطی بهترین انتخاب، اسباب بازی با قیمتی مناسب است که کیفیت خوبی هم داشته باشد. تخم مرغ های شانسی شاید برای کودکان خردسال که لجبازی میکنند، بهترین انتخاب باشد.
انتخاب نوع اسباب بازی کاملا به سلیقه و شخصیت فرزندتان و شما وابسته است. شما میتوانید اسباب بازی های مختلف از عروسک، توپ، پازل و شطرنج گرفته تا اسباب بازیهای کامپیوتری را برای کودک خود انتخاب کنید و یا اجازه دهید خود کودک تصمیم بگیرد که چه اسباب بازیای را میخواهد. برای خرید، شما باید شناخت دقیقی از کودک خود و علایق او داشته باشید و تسلیم هیجانات آنی نشوید.
سن کودک برای خرید و انتخاب اسباببازی بسیار مهم است. کودکان در سنین ۲ تا ۵ سال به اسباب بازیهایی نیاز دارند که به رشد شخصیت او کمک کنند و عنصر تخیل و غافلگیری را با خود به همراه داشته باشند. عروسکها، پازلها، لگو ها، توپ و تخم مرغ شانسی بهترین اسباب بازی های مناسب برای این سن و سال هستند. از سن ۵ تا ۱۰ سالگی پازل، لگو، عروسک و توپ جای خود را حفظ کرده و بازیهای دسته جمعی مثل شطرنج، منچ و بردگیمها جای خود را باز میکنند.
در تمام این سنین، بازیهای کامپیوتری به ویژه در موبایل میتوانند کودکان شما را ساعتها سرگرم کنند. ولی باید توجه کنید که کودکان به این بازیها حداقل تا سن مدرسه، دسترسی پیدا نکرده و پس از آن به صورت محدود، تحت نظارت شما دسترسی داشته باشند.
از ۱۰ تا ۱۳ سالگی کودک شما سلیقه خود را بهتر از هر کسی میداند. با این وجود شما باید به عنوان یک مشاور در کنار کودک قرار گرفته و او را در انتخاب بهترینها یاری کنید.
از ۱۳ سالگی به بعد شخصیت نوجوان در انتخاب اسباب بازی شکل گرفته و شما میتوانید از اسباب بازی های مورد علاقهاش به عنوان پاداش و کنترل برنامه روزانه فرزند خود استفاده کنید. به طور مثال، کنترل ساعت بازی با کنسولها، همراه شدن با او در یک بازی شطرنج یا حل کردن پازل، خرید یک بازی جدید کامپیوتری یا خرید اشتراک آن برای فرزندتان میتواند به عنوان اهرمی در روابط شما با او، چه از نظر اجتماعی و چه تربیتی محسوب شود.
امروزه در جوامع غربی به پسرانه و دخترانه بودن اسباب بازی یا تاکیدهای جنسیتی به اندازه قبل توجه نمیشود. اما در فرهنگ ایرانی هنوز این تاکید وجود دارد. بهتر است حد تعادل همیشه رعایت شود، ممکن است یک پسر بچه به اسباب بازیهای صورتی رنگ علاقه نشان دهد و یا یک دختر بچه به دنبال خرید یک کامیون اسباب بازی باشد. در سنین پایین این انتخابها طبیعی است، زیرا کودک هیچ تعریفی از تفاوت بین پسر و دختر ندارد.
از پنج سالگی به بعد میتوانید همراه کودک شده و او را به سمت اسباب بازیهای پسرانه یا دخترانه هدایت کنید. بهترین کار از نظر علم روانشناسی همراه شدن در بازی با فرزند خود و دادن نقش پسرانه یا دخترانه به آنهاست. باید به خاطر داشته باشید، هیچ کاری وابسته به جنسیت نیست و شما هستید که میتوانید فرزند خود را برای دنبال کردن مسیرهای مختلف تربیت کنید.
در نهایت این شما هستید که با توجه به معیارهای گفته شده در بالا، تصمیم نهایی برای خرید یا عدم خرید را میگیرید. بهترین اسباب بازی نه اسباب بازیای است که هدفدار انتخاب شده و نه اسباب بازیای است که بر اساس هیجانات عادی کودک انتخاب کرده باشید. بهترین اسباب بازی برای خرید ، وسیلهای است که آن را با توجه به سن کودک و نیاز او به یادگیری انتخاب کرده باشید. به خاطر داشته باشید، خرید یک پازل ساده در زمان کودکی، انتخاب بهتری از یک کنسول گرانقیمت است.
شما چه فاکتور یا فاکتورهایی را هنگام خرید اسباب بازی برای کودکتان در نظر میگیرید؟